Wikipedia kent vrijwel iedereen. En als je er nog nooit van gehoord hebt, dan kan je er bijna niet omheen. Immers ben je nieuwsgierig en wil je ineens heel graag weten wie de oprichter van ‘The Huffington Post’ is of vraag je je af waar de godin Athena ook alweer voor staat en wie is nou de stem van Ieniemienie van Sesamstraat? Meestal word je bij deze zoekacties op google doorverwezen naar Wikipedia.

WikiWebsites - veel meer mogelijk

Kennisbank

Wikipedia is een geweldige kennisbank en veel vrijwilligers maken het mogelijk dat deze kennisbank tot stand is gekomen en continu in ontwikkeling is. Deze mensen zijn echte wikipedianen en zij zorgen ervoor dat de wikipedia up to date blijft. Zij schrijven op wikipedia, corrigeren taalfouten, redigeren teksten, zorgen ervoor dat artikelen van afbeeldingen worden voorzien en zorgen voor een correcte bronvermelding.

Maar hoe komt deze informatie op de juiste plaats terecht, hoe wordt het dataverkeer geregeld, hoe worden de gebruikersvoorkeuren bijgehouden, hoe het komt dat als ik Athena invul op de pagina Pallas Athena terechtkom en als ik nog meer wil weten onderin de pagina kan doorklikken naar de categorie: Griekse God en dat dat weer een onderdeel uitmaakt van de categorieën Goden en Griekse mythologie.

Kortom: wat maakt het mogelijk dat de wiki draait zoals hij draait? Welk softwaresysteem zit erachter?

WikiMedia, de organisatie achter Wikipedia, heeft nog een fantastisch product, namelijk MediaWiki! Dit is het softwaresysteem waarop Wikipedia draait en ook Open Source en vrij te gebruiken.

Thumbnails

MediaWiki Software

Inmiddels hebben vele organisaties en particulieren de Mediawiki software ontdekt en wordt deze software gebruikt als kennisbank door ministeries, bedrijven, universiteiten, etc. waarbij deze organisaties allemaal hetzelfde doel nastreven:

Het uitwisselen van kennis en het leren van informatie.

Nederlandse MediaWiki websites

WikiWerkers houdt een lijst bij van alle MediaWiki-websites in het Nederlands. Staat uw MediaWiki website er nog niet bij dan kunt u deze kosteloos aanmelden.

MediaWikiWerkers Websites

Op deze pagina kunt u de WikiWebsites vinden van de leden van WikiWerkers.

WikiWebsites in de spotlight!

Inmiddels maken vele bedrijven gebruik van de MediaWiki software om hiermee hun bedrijfswiki op te bouwen. Sommige van deze wikisite’s zijn regelrechte broertjes van wikipedia, maar bij andere is niet direct duidelijk dat dit om een wiki gaat. Op deze pagina wordt regelmatig aandacht geschonken aan een bijzondere wikiwebsite qau vormgeving, opmaak of gedachtengoed!