Project in de schijnwerper: TheaterEncyclopdie

Voorpagina TheaterEncyclopedie Club Don't Hit Mama 09
Voorpagina website TheaterEncyclopedie

In 2018 hebben WikiWerkers een verbeteringsproject uitgevoerd aan de TheaterEncyclopdie van de Universiteit Bibliotheek van de UvA. 

Het project had tot doel:

  • Verhogen van de gebruiksvriendelijkheid voor mobiele gebruikers
  • Verbeteren van de ondersteuning voor co-creators
  • Technisch up-to-date brengen van de Semantic MediaWiki

Verhogen gebruiksvriendelijkheid op mobiel

TheaterEncyclopedie op PC, IPad en Iphone

Het merendeel van de bezoekers van de TE gebruikt tegenwoordig een mobiel toestel. Dat was aanleiding om het ontwerp aan te passen, zodat ook op kleine schermen de informatie goed is te raadplegen. Ook de navigatie en zoekondersteuning is onder de loep genomen en aangepast. De website is responsive – past zich automatisch aan de schermgrootte aan – en heeft een sterk vereenvoudigde, moderner en helder ontwerp gekregen. 

Verbeterde ondersteuning co-creators

Naast het gebruik van formulieren, is nu de Visual Editor beschikbaar om tekst op de TE aan te passen. Uit de gebruikerstesten blijkt dat gebruikers deze manier van editen als veel prettiger ervaren dan de conventionele “wikitekst”.

Technisch up-to-date

De ontwikkeling van MediaWiki software en de Semantische uitbreidingen gaan snel. Voor de TE is gekozen om gebruik te maken van de LTS-versies (1.27 en 1.31) en een nieuw hosting omgeving (VPS). In samenwerking met de IT afdeling zijn MediaWiki systeem, de uitbreidingen en de database geüpgraded. Tevens is het systeem en de procedure tijdens de upgrade goed gedocumenteerd voor toekomstig gebruik. 

Gebruikerstesten

Na het succesvol doorlopen van gebruikerstesten is de nieuwe TE in september 2018 in productie gegaan. 

Een wiki is natuurlijk nooit af, en daarom ondersteunt WikiWerkers de TE bij nieuwe ontwikkelingen, zoals het vereenvoudigen van gebruikersregistratie en het optimaliseren van MediaWiki voor zoekmachines (SEO).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *