Naar een wiki linken met WordPress

Vanuit WordPress blog linken naar een artikel in een wiki kan natuurlijk met een standaard link. De welbekende onderstreepte link-tekst verschijnt dan in je blog-artikel. Wanneer je alvast een voorproefje – een “preview” – krijgt van het gelinkte wiki-artikel, dan is dat natuurlijk veel aantrekkelijker. Wanneer je met je muis boven de link zweeft, dan krijg je een kleine pop-up te zien; ook wel een “tool-tip” genoemd.

Zoals altijd is er voor zoiets natuurlijk een WordPress-plugin beschikbaar. In dit artikel laat ik zien hoe dat werkt en wat je daarmee kunt.

Voorbereiding

De WP-plugin die we – ook op deze website van WikiWerkers.nl – gebruiken, is WP Wiki tooltip. Deze extensie is open source en vrij verkrijgbaar via de website van WordPress. Installatie gaat eenvoudig en zonder problemen op de gebruikelijke manier. Vervolgens kun je aan de slag, maar er zijn nog wel een paar instellingen, die je naar wens kunt aanpassen. Afhankelijk van je eigen voorkeuren, maar ook de wiki waarnaar gelinkt wordt, kun je onder andere de vormgeving, afbeeldingen, link-teksten e.d. aanpassen.

De extensie is standaard ingesteld voor de (Engelse) Wikipedia, maar ook dat is aan te passen en zelfs uit te breiden naar diverse andere wiki’s (ook private MediaWiki websites).

Linken naar Wikipedia -nl

Tooltip Wikipedia: Cristina Deutekom met thumbnail

Een link naar de pagina over Cristina Deutekom op Wikipedia (nl), geeft een eenvoudige tool-tip. Deze link is op de onderstaande wijze geplaatst:

Het attribuut base=”NL” verwijst naar Wikipedia-nl (die ik van tevoren heb ingesteld). Het title-attribuut is vanzelfsprekend de titel van de gelinkte wiki-pagina.

[wiki base="NL" title="Cristina Deutekom"]Cristina Deutekom[/wiki]

NB: De eerste vierkant haak voor “wiki” is weggelaten, omdat de code anders niet wordt weergegeven…

Dit kan natuurlijk leuker! En met de optie “thumbnail=”on”” wordt het resultaat voor de link Cristina Deutekom al een stuk aantrekkelijker (als je van Cristina Deutekom houdt).

[wiki base="NL" thumbnail="on" title="Cristina Deutekom"]Cristina Deutekom[/wiki]

Linken naar de TheaterEncyclopedie

Tooltip TheaterEncyclopedie Cristina Deutekom

Dit is een voorbeeld van een link naar de de pagina over Cristina Deutekom op de TheaterEncyclopedie. Zoals je ziet, is die met de standaard instelling van WP Wiki tooltip niet echt fraai. Zo wordt de afbeelding niet weergegeven en vindt de extensie geen relevante inleidende tekst. De link op zich werkt overigens wel. Kunnen we dit verbeteren?

Jazeker! Door bijvoorbeeld naar de eerste paragraaf Biografie van Cristina Deutekom te linken, toont de pop-up de tekst van dat onderdeel van de pagina.

[wiki title="Cristina Deutekom" section="Biografie"]Biografie van Cristina Deutekom[/wiki]

Het weergeven van een miniatuurafbeelding werkt helaas niet, zoals (in deze link naar Biografie van Cristina Deutekom staat de optie “thumbnail” aan, maar er wordt geen afbeelding gevonden.

[wiki title="Cristina Deutekom" section="Biografie" thumbnail="on"]Biografie van Cristina Deutekom[/wiki]

Het linken naar een paragraaf met een “afwijkend” teken in de titel werkt helaas ook niet. Een voorbeeld naar een titel met een “slash”, zoals dit voorbeeld Theater/Dans van Cristina Deutekom, geeft uiteindelijk een link naar de start van de wiki-pagina. En een link naar de paragraaf met Foto’s van Cristina Deutekom laat geen afbeeldingen zien.

[wiki title="Cristina Deutekom" section="Theater/Dans"]Biografie van Cristina Deutekom[/wiki]

[wiki title="Cristina Deutekom" section="Foto's" thumbnail="on"]Foto's van Cristina Deutekom[/wiki]

Conclusies

De plug-in WP Wiki Tooltip kan een nuttige uitbreiding van je WordPress website zijn. De voordelen zijn:

  1. Snelle en eenvoudige werkwijze van de plug-in
  2. Mooi vormgegeven pop-up / tool-tip, waarvan het uiterlijk naar wens kan worden aangepast.

Toch kun je ook wel een paar nadelen noemen:

  1. Het kan even duren voor je de inhoud van de tooltip daadwerkelijk ziet. Dat wordt netjes weergegeven met een “wachtbalkje”, maar toch…
  2. De weergegeven inhoud is maar beperkt te beïnvloeden; alleen met behulp van een sectie-link.
  3. Een miniatuurafbeelding wordt niet altijd op de juiste manier weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *